9 Şubat 2011 Çarşamba

Ispanaklı Kiş

  Günlerdir şu   ıspanaklı kişi  yapıcam, gezmekten  fırsat olmadı.Bugün  hemen  malzemeleri  kontrol ettim  ,her şey tam,girdim mutfağa.
  Kiş  ,güzel bir  yemek türü   çünkü   hem  çayın yanında  hem de yemekte servis edilebilir . Yapımı pişirme süresi de dahil  1 saat  civarında.

 MALZEMELER:

Hamur için:
-2  yemek k. yoğurt
-3 yemek k.  sıvı  yağ
-1 yumurta
-1 kabartma tozu
- aldığı kadar un

Harcı için:
-500 g  ıspanak
- 2 yumurta
- 1 paket  krema
- kaşar  peyniri

Yapılışı:

Hamur  malzemesi yoğrulup ,yağlanmış  kelepçeli kalıba    yayılır.Ispanaklar  az yağda ,tuz ve karabiber ile   kavrulur.Hamurun üzerine   ıspanaklar   koyulur, üzerine  2  yumurta ve krema  çırpılıp dökülür.175-180  derecede  40 dak pişirilir.Pişmesine  yakın  üzerne kaşar peyniri  koyulur.




 Not:Bu  benim  bildiğim  kiş hamurundan biraz farklı.Daha çok   pizza hamuruna benziyor.Kiş hamuru daha  yağlı   olduğu için ben bu sefer böyle yapmayı  tercih ettim.Sonuç başarılı ve lezzetli  sadece    son anda üstünü  biraz yaktım :)

6 Şubat 2011 Pazar

Evde Pazar Kahvaltısı

     
   Ben küçükken    pazar günleri babam çok  güzel  fırında sucuklu ekmek  yapardı.Annem  yumurtalı ekmek  yapardı ki hala çok severim...
     Acaba  Defne  büyüdüğünde  benim yaptıklarımı  nasıl  hatırlayacak  çok merak  ediyorum?  "Annem kafayı yemek bloğuyla  bozmuştu,yumurta kırsa  fotoğrafını çekerdi " mi  diyecek acaba :))))
     Bu  yumurtalı ekmek tarifini  "hafif tarif"ten  aldım .Çocuklar için değişiklikler  iştah  açıcı olabiliyor.Gerçi  bizimki bunu da  yemedi ,olsun  yılmak yok .
 Kepek  ekmeklerinin içini çay bardağı ile  oyuyoruz.
 Terayağlı  tavada  biraz  kızarınca  içine yumurta  kırıyoruz.

 İki tarafı da eşit pişecek  derecede  tutuyoruz .Üzerine  az tuz ekiyoruz.

     Afiyet  Olsun...

3 Şubat 2011 Perşembe

Sımsıcak bir ölüm filmi :"Sessiz Kaos"

    Sabahın  7.30 unda  sağolsun  eşimin telefonuyla  uyandım(tatil sabahı) ...İnternetten   hava durumuna  bakmamı istiyormuş!!!!!Neyse  baktım ,raporumu verdim,tekrar yattım ama  uyku gitti bir kere.Kalktım  salona  gittim .Defne  uyanana kadar tv  benim.Movie max lerde de  güzel bi şey yok.Bari şu  son aldığım , filmsiz günler için ayırdığım filmi izliyeyim.Kahvemi aldım ,koltuğuma  yerleştim  ,ohhh..
   Film bitti.Ya  bu ne güzel bir filmdi böyle.Tam bana göre ,ara ara  sıkıldıkça  izlerim artık.Ölüm konulu bir film  nasıl bu kadar  güzel ,sıcak ,salya sümük ağlatmadan işlenir??
   Nanni Moretti 'nin  daha önce "Oğul odası" adlı filmini izlemiştim. Yine  ölüm temalı bir filmdi  ,ama bende  aynı hisleri   uyandırmamıştı .. Çok ağlamıştım  izlerken .
       Film eleştirmenleri gibi   yorumlar  yapmiim  şimdi  ,sadece izlemenizi tavsiye ederim :)
      

1 Şubat 2011 Salı

"Sadrazam Lokumu "



      Defne anneannesine ben mutfağa...Çok merak ediyordum bu tarifi..
     Bir gün bir velim yapıp getirmiş, bayıldım ,tarifini aldım sonra kaybettim( Hep yaparım bunu , her çantamın köşesinden bucağından tarifler fışkırır.) Neyse o velime sevgiler saygılar ...
   Bloglarda yaptığım kısa bir gezintiden sonra tarifi buldum.Bir kere söyliim acayip kolaymış,hiç gözümün korktuğu gibi çıkmadı.Ya da ben git gide ustalaşıyorum ,hahaa:))
Tatlı  3 aşamalı:
-Kremanın pişirilmesi
-Pandispanyanın pişirilmesi
-Pandispanyanın kesilip ,kremalanıp süte ve hindistancevizine batırılması


KREMA:
- 2,5 s.b süt
- 2.5 y.k. un
-1\5 s.b. şeker
-1 paket vanilya


PANDİSPANYA:
- 4 yumurta
- 1 s.b. şeker
- 1 s.b. + 2 y.k. un
- 1 paket kabartma tozu

ÜZERİ İÇİN:
-2 su b. süt
-1 su b. hindistanc.

YAPILIŞI:
Önce kremayı pişirin ve ılınmaya bırakın.Pandispanya için önce yumurtalarla şekeri çırpın.Sonra unu ve kabartma tozunu eleyerek koyun.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökün180 dercede ,önceden ıstılmış fırında 15 dak. pişirin.Daha fazla tutarsanız üstü sertleşir ve şekil vermek zor olur.
Fırından çıkarınca nemli bir bezle rulo yapıp soğumasını bekleyin.Soğuyunca gayet kolay çıktı.




Dikdörtgen şeklindeki keki önce uzunlamasına ikiye, sonra enine beşe bölün.Her parçanın üstüne kremadan sürün.ve rulo yapın .Önce süte sonra hindistancevizine bulayın.
Afiyet olsun:)))

PS:  Hiçbir tarifi  gözünde çok büyütme. Hatta  hiçkimseyi...Bu da benim bu tariften çıkardığım ders :)))))