21 Ağustos 2011 Pazar

En Kolay Limonata

       Böyle   kolay ve  güzel   tarifler  öğrenince   acayip  mutlu oluyorum  yaa. Limonatayı çok severim.Ama  çok  zahmetli iş .Bu tarifin   güzelliği ;  öyle limonu  ovma ,çitileme  filan yok.Çok kısa sürede de  hazır oluyor.Tarifi   dostum  Suna 'dan aldım.O da  Ayşen 'den almış :))Dün öğrendim  bugün yaptım :Süperrr...
      

         MALZEMELER:

1-  2 limon
2-  1 portakal
3-   3 su bardağı şeker
4-   18  su bardağı  su


         YAPILIŞI:

      Bir tencereye  su ve  şekeri  koyup  karıştırarak  eritiyoruz(  ocağı açmadan) Limon ve  portakalı çok iyi  yıkıyoruz  ve  dörde bölerek  buzdolabı  poşetine  koyup buzluğa  atıyoruz.İyice  donduğunda  çıkarıp 5 dak. kadar   bekletip rondoda   parçalıyoruz. Bu küçük parçaları  şekerli suyun içine atıp biraz karıştırıp renk almasını  ve aromanın geçmesini bekleyip  süzüyoruz.




      NOT: Şeker  ayarlamasını  su mikarını azaltarak   yapabilirsiniz.Ben  13  bardaktan  sonrasını tadarak  ayarladım .

17 Ağustos 2011 Çarşamba

Biraz Da Alışveriş

       Annem,Defne  ve ben  geçen hafta  Ağva'ya  Rengin ve Aslı 'nın yanına  gittik.Orda  yeni bir iş heyecanı  yaşıyorlar  ama  ayrıntılar daha  sonra ..
     Ağva 'ya  bayıldım  harika bir  doğası var.Ve  anladım ki benim için  tatil ; deniz  filan değil.Ben böyle ormanlık ve  serin bir yerde  ,sessiz , hayvanlarla  ve tabii  sevdiklerimle  tatil yapmaktan   hoşlanıyorum.Her neyse  bundan sonra   gideriz heralde ..
     Ağva 'da  4 gün kaldıktan sonra  İstanbul 'a  döndük .3 gün de orada kaldık .Cumartesi  günü Beşiktaş pazarı varmış,oraya gidelim dedik.Aman  o nasıl bir  pazar öyle  ,açık hava  AVM   mübarek ...
 Beyaz elbise Beşiktaş Çarşısından:33 TL.
 Çizgili bluz pazardan :20 Tl.


 Çanta pazardan: 25 TL.
   Çakma Ray Ban da pazardan :20 TL.

Bir  kaç" küçük  parça" daha var da  onları koymiim dedim :)))
Niye bizim  pazarlarımız  böyle değil  yaaaa :((((

11 Ağustos 2011 Perşembe

UN HELVASI

Yine  Ağva 'dayız.Hava  yağmurlu,tam benim  havam.Tatlı  yapalım diyoruz.Annem  un  helvası yapın   diyor.Tamam  diyoruz. Eeee evde  dört  "Dudu" bayan  olunca   herkes   bilmiş  bilmiş  yorumunu  yapıyor.
-"Sütle  şekeri  erit  önce"


-"Yarım  saat  kavurman  lazım"
-"Yarım saat  yetmez,1 saat kavuracaksın,böyle  ipek gibi olacak"
-Oldu.Deyip  geçiyoruz iş başına .Rengin'le  kavurma  işini bölüşüyoruz,ilk  30 dak ben,son 30 dak. o kavuruyor.Yani cidden 1 saat  kavuruyoruz. Amaaaa  sonuç mükemmel...


                                               MALZEMELER

   -250 gr. tereyağ
   -2 su bardağı  süt
   -1,5 su bardağı şeker
   -2 su bardağı un
   - vanilya


                                               YAPILIŞI





   Un ve tereyağını   1 saat  boyunca  çok kısık  ateşte kavuruyoruz.Sütün  içinde   şekeri  karıştırarak eritiyoruz.Kavurma  işlemi bittiğinde  altını  kapatıp  1 -2 dakika bekleyip  sütü  üzerine döküp hızlıca karıştırıyoruz.İki  kaşık yardımıyla şekil  verip  anında  üfütüyoruz  :)))

9 Ağustos 2011 Salı

Tarçınlı Kurabiye

      Rengin ve Aslı 'nın  yanında  Ağva 'dayız, harika  bir evde , nehire bakan  bir mutfaktayım.
        Akşam üstü  çayı için bir kurabiye bir de   poğaça  yapmak için    malzemeleri    hazır ettik.Amacım  ilk görüşte aşık olduğum  döküm  fırını  denemekti tabii :)))

 TARÇINLI  KURABİYE :

Malzemeler:
1  paket  margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurtanın  beyazı
2 çay bardağı  pudra şekeri
1 çay bardağı  ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
4 su bardağı  un
kabartma tozu-vanilin
Yapılışı:
Tüm malzemeler  karıştırılıp   yoğruluyor.Yumuşak  bir hamur elde ediliyor .Şekil verilip  170 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dak.  pişiriliyor.
Not:Hamurun içinde  yumurta sarısı olmadığı için  hamur kızarmıyor .Bu yüzden piştikten sonra da üzerine  tarçın serpmek   görünüm açısından iyi  oluyor.


                                                                                                                                                                     

                                                                   
                                                                    PEYNİRLİ  POĞAÇA 
                                                     

                                                                            Malzemeler:
                                                                     1 su bardağı  yoğurt
                                                                     1 çay bardağı  sıvı yağ
                                                                     1 paket  kabartma tozu
                                                                      Aldığı   kadar un 
                                                                     Çökelek
                                                                          
                                                                         
                                                           

6 Ağustos 2011 Cumartesi

Sabrın sonu "Limoncello"

    22 Haziran günü  temellerini attığım  limoncellomu  bugün  gururla  hizmete  açıyorum :)) Yapımında  hiçbir  numara ya da ustalık yok  ancak  beklemesi  ,hergün rengini   kontrol etmesi  ve  çalkalaması  insanın   sabrını  biraz  zorluyor.Ancaaak  benim gibi  sabır taşı insanlar  için bu bişi değil :))
 
 MALZEMELER:
 15 limon
 1 şişe  votka
 4 su bardağı şeker
 5 su bardağı su

YAPILIŞI:
 - 15   limonu kabuklarını iyice  ovalayarak yıkıyoruz.
 - Kabuk  soyucu  ile  limonun  kabuklarını ince ince  soyuyoruz. İnce derken ,altındaki  beyaz  katmanı almadan.
 -Kullanacağımız  cam   kavanozun içine  kabukları atıp üstüne  votkayı  döküyoruz.
 -En az  40 gün  karanlık  bir yerde  bu   kavanozu  bekletip ,her gün çalkalamayı  unutmuyoruz.
 - 40  günün sonunda  limon  kabuklarını   süzüp ,su ve şekerden elde ettiğimiz  şerbetle   karıştırıyoruz.Vee limoncellomuz  içime  hazır.
 -Ben  rondoda  4-5 buzu  yarım su bardağı  limoncello ile   bir kaç  bızlatıp öyle  içmeyi tercih ettim .








 Not: Tadı bana  biraz fazla  şekerli geldiği  için ben  1 şişe daha  votka  eklemeyi düşünüyorum.                                               



  Afiyet  Olsun....

21 Haziran 2011 Salı

Truffe

 Geçenlerde ( 2 ay kadar önce) ,Tansaştayım.Bir standda bu truffe  denenlerden  yapmışlar  ikram ediyorlar.Genelde  böyle ikram edilen  şeylerin  önünden  vızzt diye geçerim, merak etsem  bile almam,ancak yanımda Defne   varken iş değişiyor.
-Aaa anne  bak  orda  bi şey veriyorlar.
Ben tam ters istikamete  bakarak
-Aaa nerde?
-Yaaa bak işte orda. Alsana aaa.
-Yok valla ben alamam,git iste  canım ,sen çocuksun ..
-Yaaa ben  isteyemem, utanırım.
-Ben de .. .
Dememe rağmen  standa  gidip  utana sıkıla  aldım "truff"tan  Defne'ye   verdim.Kızcağız  bana da verdi  ve kutusunu  gösterip  nasıl yapıldığını filan anlatmaya başladı.Ben zaten sırf yemiş olmamak için baştan almaya  karar vermiştim,ama tadınca gerçekten çok beğendim.Kutunun arkasında zaten ayrıntılı bir tarif var,ben sadece  fotoğrafla yetinicem  bu sefer.






 Bu arada Gelecek Programda " limoncello " var .İlgilenenlere  duyurulur...

1 Haziran 2011 Çarşamba

Patlıcanlı Pilav

MALZEMELER:

2 Adet   patlıcan

1 bardak  domates suyu

3  bardak pirinç

tuz , kuru nane, dere otu

zeytinyağı


    Patlıcanlı  pilav  en  sevdiğim pilav  türü. Zeytinyağlı olması  sebebiyle istenildiği  zaman   dolaptan  çıkarılıp  soğuk soğuk  yenebilir.Hatta ben  o halini daha  çok seviyorum.
   Yapılışı da son derece  basit.Patlıcanları  alacalı  doğrayıp,küp küp kesip,tuzlu suda biraz bekletiyoruz ki acılığı gitsin.Sonra suyunu  süzdürüp  ,tavadaki zeytinyağına atıp kızartmak ile  kavurmak  hatta  öldürmek  dediğimiz işlemi gerçekleştiriyoruz.Ateş açık olacak , kapak kapanmayacak ki   patlıcan suyunu salmasın ve  kızarsın.Sonra bir bardak  domates suyunu (ben  kendi yaptığımızı kullandım) ekliyoruz ve  baharatlarını  da  koyuyoruz .Bir taşım kaynatıp  yıkadığımız pirinci de ekliyoruz.Üzerini  bir parmak geçecek kadar su ekleyip kapağını  kapatıp  altını kısarak  pişmeye  bırakıyoruz. Yaklaşık  15 dakika  içinde  pişiyor.Dereotunu  üzerine  serpip  servise  hazır hale getiriyoruz.
   Yanına da  dün yaptığımız  enginarı   koyuyoruz ,pek bi  güzel oluyor.
    Afiyet olsun...